Laura and Lotte

Weekendje Jeffreysbay

Dit weekend trokken we erop uit naar Jeffreysbay. Dit is een dorpje dat een uurtje rijden is van Port Elizabeth en ligt aan de kust. Op zaterdag deden we een mooie wandeling langs het strand en langs de Kabeljousrivier. Deze loopt normaal gezien in de zee maar door de droogte was dit niet het geval. We kwamen ook een hoop stenen tegen waarvan we niet wisten wat het was. Toen we dichter kwamen zagen we beschilderde stenen en bleken het herdenkingsstenen te zijn. Het hele strand was verlaten en daardoor hadden we een prachtig uitzicht. Op zondag deden we nog een wandeling in St Francisbay. Het was prachtig weer maar zoals jullie ondertussen al weten kan dat snel veranderen. Onderweg hebben we eventjes een beetje miezerregen gehad maar dit was al snel terug voorbij. De wandeling liep ook langs de kust maar ging door de duinen en over enkele rotsstranden.

Vrijdag voor we aan ons weekendje Jeffreysbay begonnen gaf Lotte een workshop rond snoezelen. Alle unitleaders waren aanwezig en kregen uitleg over al het snoezelmateriaal en hoe ze dit konden gebruiken. Er werd ook gebrainstormd en we hebben met z’n allen gesnoezeld om ons helemaal te kunnen inleven.

Op maandag kregen we bezoek van twee docenten van de arteveldehogeschool. Zij kwamen een kijkje nemen in twee units en hadden daarna een gesprek met de managers van PE mental health. We gaven de docenten een rondleiding op de twee units samen met de unit leaders. Na het bezoek aan onze stageplaats kwamen ze mee naar ons gastgezin. Peter en Daphne waren heel blij om hen te ontvangen en toonden hen één van de projecten waarmee ze samenwerken namelijk Obumi Obutsha. Na dit bezoek vertrokken de docenten naar Plettenberg om hun stagebezoeken verder te zetten.

Dinsdag trokken we met de kindjes uit de Zwide unit naar het strand. De begeleiders dachten dat ze beide de zee en het strand nog nooit gezien hadden en dit zou wel eens kunnen kloppen. Ze waren beide heel erg onder de indruk van het zand en de zee. We speelden voetbal op het strand maar gingen niet met onze voeten de zee in want dat vonden de kindjes veel te koud… en ook een beetje eng. Na het strandbezoek hebben we hen getrakteerd op een ijsje en keerden we terug naar de unit.

Op woensdag en vandaag werken we op kantoor aangezien er geen kinderen op de units zijn. Het is hier namelijk officieel vakantie waardoor de kinderen uit de units geen transport meer hebben om op de stageplaats te geraken. We werken dus op kantoor onze laatste taken af en bereiden allerlei dingen voor voor de parentsday die we binnenkort houden.

Volgende week zal er pas een blog komen na het weekend aangezien we van 1 tot 8 april op vakantie gaan naar Kaapstad.

Vele groetjes,

Laura en Lotte

Laura en Lotte

About Laura en Lotte

Wie zijn wij? Wij zijn Laura Bouttelgier (21j.) en Lotte Van de Vyver (20j.). Studenten pedagogie van het jonge kind en kleuteronderwijs aan de Arteveldehogeschool. Waarom kiezen we voor dit avontuur? Beide wouden we in ons laatste jaar graag een bijzondere ervaring op doen. Van daar dat we de uitdaging aangingen om naar het Zuiden te gaan. Op deze manier krijgen we de kans om een andere cultuur te leren kennen. We zien het als een meerwaarde om onze eigen kennis en vaardigheden uit te wisselen met de opvoeders en begeleiders van het mental health center. Maar ook omgekeerd om te leren van hun kennis en vaardigheden. Het lijkt ons interessant om te weten te komen hoe kinderen met een mentale beperking begeleid en opgevangen worden in Zuid-Afrika. We willen onze blik op de wereld verruimen door de cultuur van Zuid-Afrika beter te leren kennen.

Leave a Reply

Contact
(+27) 041 364 2775
42 Willet Street | Newton Park
Port Elizabeth | South Africa
Email: info@hopevolunteer.org