8/3/2019
Op vrijdag was het zoals gewoonlijk een dagje op de office. We hebben heel wat nieuwe activiteiten zoals een zelfgemaakte twister in elkaar gestoken.
Na goed doorwerken zijn we in de late namiddag naar een indoor trampolinepark geweest. Gek dat we dit beide voor de allereerste keer in Zuid-Afrika probeerden terwijl dit zo bekend is in België. We vonden het beide verrassend leuk en ook wel lastig. De dag erna waren we wat stijf.
Om de avond goed af te sluiten waren we uitgenodigd op een verjaardagsfeestje van Brent. Dit is een collega van op Lisa haar stageplaats. Wij hadden deze jongen nog nooit ontmoet maar Lisa mocht enkele vriendinnen meenemen. De avond begon in een bar waar we kennismaakten met al zijn vrienden en vriendinnen. Hij introduceerde ons bij iedereen. Al zijn vrienden maakten echt tijd om ons te leren kennen. Voor ons was dit heel opvallend aangezien dit in België niet altijd zo vlot verloopt. Als je op een feestje bent, waar je niemand kent, kan je u nogal snel het 5ewiel aan de wagen voelen… We sloten de avond af in een gayclub. Uiteraard was iedereen er welkom. In deze context uitgaan waren we niet gewoon maar we hebben ons super geamuseerd.

9/8/2019
Zaterdag was het weer iets minder waardoor ons programma wat ver verstoord deze dag. We waren van plan om te gaan paardrijden op het strand maar dit werd verplaatst naar morgen, zondag. De rest van de dag was het een rustdagje thuis gecombineerd met schoolwerk.
’S Avonds gingen we op restaurant met Jeanne en Toon, 2 vrijwilligers uit ons gastgezin. Aangezien zij vertrokken op vakantie en wij de week erna, was dit een soort van afscheid. Na 4 weken samenleven, verliep het afscheid niet zonder traantje. Jeanne en Toon zijn prachtige mensen met een prachtig hart! Ze hebben ons zo hard geholpen wanneer we het eens moeilijk hadden, we hebben veel gelachen samen,…

10/ 3/2019 
In de ochtend gingen we paardrijden op Sardinia Bay. Het was een begeleide toer van 3uur. We sloten aan bij de ervaren rijders aangezien wij dit al enkele keren hadden gedaan op sportkamp toen we 12 jaar waren. Al snel merkten we dat het voor ons heel grensverleggend was. Céline had af en toe spijt dat ze had gezegd dat ze ervaren was… We hebben lange stukjes op het strand en in de bossen in draf gereden. We hadden de techniek niet meer 100 procent onder de knie dus probeerden maar wat 😊Het was een zalige ervaring. Adembenemende uitzichten in combinatie met sport, top! Ook hier voelden we ons spieren de dag erna.
In de namiddag was het weer nog steeds niet super goed dus beslisten we om pannenkoeken te bakken. Heerlijk!
In het weekend gebeurden er enkele dingen die wel een impact op ons nalieten en toen beseften we hoe ver we van thuis zaten… Op naar een nieuwe week!

11/ 3/2019
Op maandag startte de dag met een vergadering met Abonga, onze mentor. We zitten tweewekelijks met haar samen om de stand van zaken te bespreken. Deze week hadden we heel wat te bespreken. Meestal heeft ze het heel druk waardoor er soms wat weinig tijd wordt uitgestrekt voor onze bijeenkomst. Voor deze bijeenkomst hadden we haar uitdrukkelijk gevraagd om veel tijd vrij te houden. We waren zeer blij met de resultaten van de bespreken zoals, op de allerlaatste stagedag zullen we een ‘minisportsday’ organiseren waarbij alle Units en ouders worden uitgenodigd in New Brighton om wat estafette spelletjes te spelen.
De leerkracht nam zelf het initiatief om de rechthoek aan te leren. Ze introduceerde de rechthoek adhv een app op haar gsm. Zelfs wij hadden dit nog nooit op die manier gedaan. Super om te zien dat ze haar thuis heeft voorbereid en er dus heeft over nagedacht.
Het laatste uurtje hebben we samen met de jeugd gespendeerd. We hebben vooral kennisgemaakt met de basisvaardigheden die je nodig hebt om juwelen te maken. We hebben ons aangesloten bij deze groep.

12/3/2019
In Gelvandale zijn we hoofdzakelijk bezig geweest met het schilderen en versieren van onze papier maché hoeden. Bij nader inzien is het bij sommige een masker geworden aangezien we ons hadden mispakt aan de maat van hun hoofd 😊. Aangezien er enkele leerlingen nog niet waren begonnen met papier maché wegens afwezigheid heeft de leerkracht bij deze leerlingen aangesloten. We vonden het super om te zien hoe de leerkracht deze groep volledig alleen leidde ondanks ze nog maar 1 keer met papier maché aan de slag ging. We proberen er zo hard aan te werken om onze ideeën en ervaringen door te geven aan de teachers en dan is het super om te zien dat het in deze Unit wordt opgenomen.
We probeerden de zelfgemaakte twister. Er was heel wat nood aan differentiatie aangezien sommigen de kleuren en vormen nog niet onder de knie hebben. We hebben gemerkt dat we deze twister kunnen aanpassen naar ieders niveau. De kinderen vonden het een hele geslaagde activiteit.

13/3/2019
Vandaag was het een dag stage in Motherwell. Hier moesten we nog beginnen aan de papier maché. In deze Unit verliep deze activiteit iets minder vlot aangezien de kinderen heel veel begeleiding nodig hadden. Ook voor de leerkrachten was dit een heel uitdagende activiteit. Gedurende de activiteit waren de twee leerkrachten heel vaak onderling in het Xhosa aan het praten. Wij vonden het heel vervelend om niet te begrijpen wat ze zeiden. Hun gelaatsuitdrukking liet vermoeden dat ze onze activiteit te moeilijk, te veel werk en te lang vonden.
Daarna hebben we elk een Engels verhaal voorgelezen die daarna werd vertaald door de leerkrachten in Xhosa.
We sloten de dag af met enkele liedjes tijdens ‘musictime’.

14/3/2019 
Deze stagedag was eens iets anders. Doordat er maar twee kinderen aanwezig waren, deden we het voorstel om samen naar het strand te gaan met onze auto. We beslisten samen om te wachten tot 9 uur, zodat we zeker wisten dat dit de enige twee aanwezigen waren. De leerkrachten waren dol enthousiast en konden niet wachten tot het 9 uur was. Om 9 uur namen we wat speelgoed mee uit de kast, de lunch,… en vertrokken we naar Happy Valley, een plaats op Summerstrand.
De twee kinderen waren bang van het zeewater. Ook niet onlogisch aangezien ze zelden of nooit naar de zee gaan.
Een van de kinderen hebben we dan toch kunnen overtuigen om met zijn voeten in het water te gaan. Stap voor stap en allebei aan een arm gingen we tot zijn heuphoogte. Super leuk om te zien hoe hij ervan genoot!!!
De teacher daarentegen sprong er met haar ondergoed in. Van haar was het al twee jaren geleden dat ze nog eens in de zee heeft ‘gezwommen’. Ze vertelde ons dat ze nooit heeft leren zwemmen. Voor het komende uur kwam ze het water niet meer uit.
Ondertussen speelden we balspelletjes samen met de kinderen.
Als afsluiter deden we nog een wandeling door Happy Valley park. Het was een park met versiering van verschillende Disneyfiguren. Heel leuk!
In de avond maakten we onze valies voor onze reis naar Kaapstad. Joepie!
Die avond was ook Amber op bezoek bij Peter en Daphne. Dit is een studente die hier vorig jaar 5 maand verbleef en hier nu op vakantie was met haar familie. Ze deed ook stage in PEMH wat het leuk maakte om hierover uit te wisselen.

15/3/2019
Na de laatste voorbereidingen voor stage, zijn we vertrokken richting Kaapstad.
We hadden een eigen auto gehuurd. We reden 700 km langs de Gardenroute om dan aan te komen op maandag morgen in Kaapstad. We verbleven daar 4 nachten bij Cilla en Clive (familie van Peter en Daphne). Op zaterdag ochtend vertrokken we via route 62 terug naar huis. We hebben er enorm van genoten en zijn volledig klaar om onze laatste 3,5 weken stage te starten.

Lotte & Céline

About Lotte & Céline

Leave a Reply

Next Post

Contact
(+27) 041 364 2775
42 Willet Street | Newton Park
Port Elizabeth | South Africa
Email: info@hopevolunteer.org