1/3/2019
Op vrijdag hebben we het eerste deel van de dag doorgebracht op ‘the office’ om de komende week voor te bereiden. In het tweede deel van de dag hadden we bezoek van ‘de raad van bestuur’. We hebben een korte presentatie gegeven voor hen (wie zijn we, wat hebben we al gedaan, wat gaan we nog doen, verschil België,…). Ze waren heel enthousiast en stelden heel wat kritische bijvragen.
‘The board members’ gaven aan dat de ruimte en het gebouw van de jeugd, niet veel jeugdigheid uitstraalt. Aangezien we vanaf nu een aantal uur per week zullen spenderen in de jeugd units, leek het ons een leuk idee om aan de slag te gaan met graffiti. We leggen dit maandag voor aan onze mentor.
We sloten de dag af met een super gezellige braai met ons gastgezin.

2/3/2019-3/3/2019  
In het weekend waren Lotte haar grootouders op bezoek aangezien ze een rondreis deden in Zuid-Afrika. Lotte heeft vooral wat tijd doorgebracht met hen. Het was ons eerste weekendje dat we gescheiden hebben doorgebracht. Céline is samen met Lisa en Hajar (Belgisch meisje uit ander gastgezin) naar Jeffreys Bay geweest. Dit is een surfers/skatersdorpje 45 minuten rijden van PE.
Zondag voormiddag zijn we samen naar een marktje geweest langs het strand van Port-Elizabeth. Aangezien elk kraampje zowat hetzelfde verkocht, waren we snel rond. Wel heel leuk voor souveniertjes. Lotte deed in de namiddag een boottocht samen met haar familie. Ook een wandeling langs de duinen en dat was echt de moeite! De rest van de dag hebben we wat in het zonnetje voor school gewerkt.

4/3/2019
Op maandag waren we in Gelvandale. Het was een suuuuuper leuke en goede stagedag! We zijn met papier-maché aan de slag gegaan om zo een hoed te maken. Aangezien we al een lange tijd rond de bodyparts werken, past dit zeker in het thema. Zelf vonden we het heel spannend aangezien dit nogal snel een ‘vuile boel’ kan worden. We hadden er op voorhand over nagedacht om het eerst in deze Unit te proberen aangezien er daar meest structuur en orde aanwezig is. Ook voor de kinderen was het de allereerste keer dat ze hiermee aan de slag gingen.
We hebben alles heel stapsgewijs aangepakt. Eerst hebben we hen laten experimenteren met het materiaal die we nodig hadden zoals ballonnen en krantenpapier. De kinderen konden hun fantasie en creativiteit hier in kwijt. Daarna zijn we er effectief mee aan de slag gegaan. Om extra zintuiglijke prikkels te stimuleren, kozen we ervoor om deze hele activiteit met de handen uit te voeren. Tot onze grote verbazing, zijn de kinderen hier een uur mee bezig geweest, zonder enige onderbreking. De kinderen hadden het goed onder de knie. 1 kind hing volledig van kop tot teen vol met lijm, maar ze vond dit geweldig. Het was een topactiviteit waarbij we veel hebben gelachen! Volgende week zullen we de hoed versieren.
Op het einde van onze stagedag hadden we ook een goed gesprek met Marillyn, de teacher. Aangezien we halverwege onze stage zitten, vinden we het goed om eens na te vragen of ze nog wensen of verwachtingen heeft waar wij eventueel bij kunnen helpen. (We doen dit gesprek in iedere unit.) Uiteraard zijn er ook heel wat andere interessante zaken naar boven gekomen. Zo zijn we van plan, mits de toestemming van onze mentor, om op huisbezoek te gaan met de sociaal werker. Zoals we altijd hebben geleerd in de richting, 1 beeld kan meer zeggen dan 1000 woorden. Daarnaast willen we graag ook een ‘Parentsday’ organiseren. Dit is een dagje waarbij de ouders welkom zijn in de klas, de kans krijgen om met de leerkracht te praten, deel te nemen aan activiteiten,… Ook dit zullen we maandag vragen aan onze mentor.
In de namiddag werkten we beiden voor school. Céline deed verder aan taken en Lotte ging op zoek naar materialen voor de muziekmuur (Bachelorproef) in een lokale tweedehandswinkel.

5/3/2019
Dinsdag was het voor ons een moeilijke dag op stage in New Brighton. We hadden graag ook de papier-maché activiteit gedaan. We waren vol goede moed begonnen aan het experimenteren met de materialen. We hadden graag de teacher betrokken bij de hele activiteit, aangezien dit voor haar ook iets nieuws was. We hadden dit met haar besproken vooraf, maar helaas ging ze terug boodschappen doen tijdens de werkuren. De boodschappen waren wel voor de unit, maar wij denken dat dit niet echt tot haar takenpakket behoort. Aangezien papier-maché een organisatorisch moeilijke activiteit is, zeker met onze doelgroep, hebben we ervoor gekozen om de activiteit te verplaatsen naar een moment waar ze erbij is. Zo kunnen we constructief samen werken en begrijpen de kinderen zeker de opdracht. We zijn op het einde van de dag hierover met haar in gesprek gegaan. De kok gaf aan dat ze zich in deze situatie herkent als zij alleen is met de kinderen. We maakten duidelijke afsrpaken tijdens dit gesprek en we hopen dat de samenwerking positief evolueert.
Later die dag heeft Lotte de kinderen laten experimenteren met allemaal tweedehands en kosteloos materiaal in functie van de bachelorproef. Op donderdag worden al deze materialen bevestigd aan de buitenmuur, zodat er sprake is van een muziekmuur. Het was een interessante tussenstap in het hele proces, omdat Lotte dan kon zien hoe de kinderen met het materiaal aan de slag gingen. Ze waren alvast enthousiast.
Dinsdagavond gingen we naar bijeenkomst van de ‘anonieme verslaafden’. Lisa, een meisje uit ons gastgezin, kent de moderator van deze bijeenkomst van op stage. Aangezien dit een open sessie was, waren ook niet-verslaafden welkom. We vonden het heel interessant om het verloop te leren kennen, alsook de mensen. De anonieme verslaafden geven aan dat deze sessies de grootste hulp zijn naar een clean leven, omdat ze zich begrepen voelen en kunnen zijn wie ze zijn. Door verhalen te horen van anderen, kunnen ze hier motivatie uithalen voor hun eigen proces. Per sessie wordt er rond een centraal thema gewerkt. Iedereen mag zijn eigen verhaal inbrengen, maar niets is verplicht. Het doet ons weer maar eens beseffen dat je geen mening kan vormen over iemand, zonder het hele verhaal te kennen. Céline vond dit zeker ook interessant voor haar opleiding als sociaal werker, omdat dit een mogelijke doelgroep kan zijn of worden.

6/3/2019
Vandaag gingen we op stage in Motherwell. Het was een drukke dag, aangezien er 2 klassen zijn en we wat hebben afgewisseld tussen beiden. Er waren heel wat kinderen aanwezig, die we voor de eerste keer zagen. We maakten dus ook meteen kennis met deze kinderen.
We begonnen, ook vandaag, met ‘the morning ring’. Vervolgens deden we ons bingo-spel rond het gezicht. In vergelijking met andere units, merkten we dat de kinderen veel meer begeleiding nodig hadden tijdens dit spel. Tot slot schilderden we ook onze gezichtjes en tekenden we de delen van het gezicht op papier. We werken hier verder aan op een volgende stagedag.
Doordat we in Motherwell waren en dit redelijk ver is, wilden we nog een bezoek brengen aan het meisjeshuis van Thamsanqa. Dit zien we ook als een mooie extra invulling naast onze eigen stage. We hadden op voorhand nagedacht hoe we deze namiddag graag wilden invullen. We maakten een beautysalon met maskertjes en nagellak. De meisjes vonden het super om te relaxen op zo een warme dag. Voor we begonnen met de nagellak, vroegen we toch de toestemming van de huismoeder. Gelukkig deden we dit, want de kinderen mogen geen nagellak dragen op school. Als alternatief kozen we dan maar samen voor de teennagels. Zonder dat we dit op voorhand wisten, was er 1 van de meisjes jarig. We hebben geprobeerd om er een onvergetelijke dag van te maken. We speelden verder nog de hele namiddag buiten en zongen mee met haar favoriete liedjes van Justin Bieber.  Na een tijdje kwamen ook alle kinderen van de buren naar buiten en liepen ze continu ‘Lungo’, wat in het Xhosa, blanke wil zeggen. We vonden het een super namiddag. Het gaf ons zo een goed gevoel om de kinderen gelukkig te zien met onze komst.

7/3/2019 
Vandaag waren de taken een beetje verdeeld tussen ons beide. Lotte maakte samen met vrijwilligers uit het gastgezin en iemand van de jeugd de muziekmuur. Terwijl Céline haar ontfermde over de klas. Céline deed verschillende activiteiten rond kleur. Er zat voor deze unit 1 nieuwe activiteit tussen, waar de kinderen met een pincet gekleurde bolletjes op de juiste plaats moesten leggen. Dit ging verrassend goed. Ondanks ze er enkele uurtjes alleen voorstond, hebben ze goed kunnen werken aan de opdrachtjes. Af en toe gingen ze eens naar buiten om te kijken wat Lotte allemaal aan het doen was.
Lotte leerde ondertussen zelf gaatjes boren en dingen ophangen. Ook de jongen van de jeugd leerde werken met de boormachine. Dit ging eerst wat stroef, aangezien hij wat schrik had, maar uiteindelijk ging het vlotter en vlotter. Als de muur af was, kwamen de kinderen experimenteren. Ze gingen volledig los en konden al hun energie kwijt op deze materialen. Op dinsdag maakten we afspraken rond materialen voor de muziekmuur met de leerkracht. Ze had het concept volledig begrepen en dit zag je aan haar zelfgemaakte instrumenten. Lotte vond het super dat ze helemaal mee is in het project.
Een tijdje geleden gingen we op bezoek in een lagere school. De directeur stelde voor om eens te komen kickboksen in zijn club, aangezien hij de lesgever is. Dit vond plaats in de township Gelvandale. Er waren mensen aanwezig van alle leeftijden en beide geslachten. We werden opgedeeld in 2 groepen en wij konden aansluiten bij de beginners. Het vroeg heel wat concentratie, inspanning en beheersing van het lichaam. We maakten kennis met de basisbewegingen van kickboksen. Er was een hele aangename sfeer aanwezig en iedereen gaf ons tips om nog beter te worden. We hadden wel een beetje het gevoel dat de lesgever zijn les had aangepast, speciaal voor ons. Ondanks dat er veel leden aanwezig waren, ging de aandacht vooral naar ons in de groep van de beginners. We vragen ons af als dit een vriendelijke gewoonte is of omdat het komt doordat we een andere huidskleur, afkomst.. hebben.

Lotte & Céline

About Lotte & Céline

Leave a Reply

Next Post

Contact
(+27) 041 364 2775
42 Willet Street | Newton Park
Port Elizabeth | South Africa
Email: info@hopevolunteer.org