25/3/2019-29/3/2019
De tweede week en laatste week van de ‘public holiday’ gaat van start. Dit betekent dat er geen kinderen aanwezig zijn in de units. Ter vervanging draaiden we wat mee in de jeugd units. We vonden het ook een mooie kans om deze week wat kennis te maken met andere projecten uit de buurt.
Deze week leerden we heel wat nieuwe vaardigheden bij, dit ging van juwelen maken tot ‘grascutting’. We gingen mee in de truck naar het containerpark, stopten aan enkele potentiële klanten… Bij de juwelen moesten we eerst een beetje observeren, maar na enkele uren konden we zelf aan de slag. We hebben een ‘peer group session’ bijgewoond over ‘family matters’. Het viel ons op dat de betrokkenheid heel erg laag was aangezien deze sessie niet aangepast was aan de doelgroep, volwassenen met een mentale beperking. (Voorbeeldje: De deelnemers moesten zich inbeelden dat de ouders gescheiden waren en hierop een mogelijke reactie geven.) We vinden het wel een goed initiatief dat er wekelijks zo’n ‘peer group sessions’ worden georganiseerd over allerhande thema’s, maar door de weinige expertise van de moderator gaat het doel wat verloren. We vonden het interessant om eens de werking van de jeugd te zien, maar zullen heel blij zijn als we terug aan de slag kunnen gaan met onze kinderen.
De begeleidster van de volwassenen vroeg ons of we gratis schilderwerken verrichten. Doordat we al heel wat hebben geschilderd op stage, krijgen we hier en daar zelfs als naambekendheid. We kregen een voorstel om op een andere school wat tekeningen te gaan schilderen. Over de prijs (aankopen verf) was er wel nog wat discussie. We besproken het met onze mentor en zij heeft liever dat we onze tijd spenderen met de volwassenen. Dus helaas daar gaat onze naambekendheid! 🙂

Deze week draaiden we ook enkele dagen mee in een ander project ‘Isithembiso babies home’. Dit is een tijdelijke thuis (max 1 jaar) voor baby’s (0-3jaar) die door omstandigheden niet meer thuis kunnen verblijven. Het is een streefdoel om binnen het jaar de thuissituatie te herstellen of pleegouders/adoptieouders/… te zoeken. We zijn in deze organisatie super ontvangen en hadden allebei direct een heel huiselijk gevoel. We leerden 3 nieuwe kinderen kennen en een super ‘mama’ (die instaat voor de dagelijkse zorg van de kinderen). Ook de 2 coördinatoren waren super dankbaar met ons bezoek.
We hebben nu wel al heel wat organisaties bezocht en dit was naar ons aanvoelen 1 van de best georganiseerde. Alles liep vlot, iedereen was gelukkig, alles was netjes… we hadden een top-dag!

Op dinsdagnamiddag gingen we naar een zwembad met vooral glijbanen. We hebben ons
super geamuseerd en het kind in ons kwam terug naar boven.

Op vrijdag hebben we onze activiteiten rond het thema ‘muziek’ en het concept van de minisportsday verder uitgewerkt. Ook de overdrachtsdocumenten (documenten voor eventuele volgende studenten) beginnen vorm te krijgen. Vrijdagavond gingen we nog eens uit naar de Beershack met 3 Belgische vrienden van Lisa.

30/3/2019 
Vandaag gingen we sandboarden. Het was een super ervaring om in Afrika toch een beetje het wintersport te herkennen. Het is een activiteit voor iedereen aangezien je grotere en kleinere duinen hebt. Céline was hier heel snel mee weg en mocht meteen van de hoogste duinen naar beneden. Terwijl het bij Lotte met vallen en opstaan was. Uiteindelijk lukte toch om eens naar beneden te gaan zonder vallen. Super!
Om de leuke, maar lastige namiddag af te sluiten, gingen we samen op een matje naar beneden. Toen we halverwege van ons matje vlogen, waren we echte zandmannetjes!
’s Avonds maakten we kennis met Lotte en Manon, 2 meisjes die hier vorig jaar in ons gastgezin verbleven en hier opnieuw zijn. We gingen samen iets eten en dat was heel gezellig.

31/3/2019 
Vandaag was een rustige voormiddag waar we wat hebben gewerkt voor school. In de namiddag zijn we samen met Lisa naar het ‘Kwantu game reserve’ park geweest, waar wij bijna ‘the big 5’ compleet konden maken. We hebben een 1 uur durende tour gedaan met gids en hebben heel wat nieuwe dieren gespot, zoals nijlpaard, buffel, neushoorn en leeuw. Het was ook de eerste keer dat we het hobbelige safarigevoel hadden. Helaas hebben we nog geen luipaard kunnen spotten.
’s Avonds wilden we graag appelmoes eten, maar helaas kennen ze dit hier niet. Het is dan maar wortelpuree met fishsticks geworden.

1/4/2019 
Laatste dag public holiday, joepi!!! We zijn blij dat we vanaf morgen weer zelfstandig aan het werk kunnen, zonder onze mentor steeds lastig te vallen met vragen over de werking van de volwassenen. We liepen een beetje verloren, aangezien we dagelijkse werking niet kenden en er niemand was om ons hierin te begeleiden. We werkten verder aan onze juwelen. Vandaag was er opnieuw een confrontatie met de manier waarop ze omgaan met de tijd in Afrika. We hadden het gevoel dat iedereen al een tijdje niets aan het doen was. We gingen hierover in gesprek met onze mentor, maar ze vond dat we onnodig aan het stressen waren en we moesten ‘relaxen’. We hebben dit dan maar gedaan en vrijblijvend gevraagd aan de volwassenen om mee te doen met ons met de juwelen. We hadden het moeilijk met het feit ‘niet aan het werk te zijn’. Het gsm-gebruik tijdens de werkuren bij het personeel valt ons heel sterk op. Ook tijdens belangrijke gesprekken/ meetings… kunnen ze het niet laten om de gsm erbij te nemen.

Vandaag schilderden we een krijtmuur voor Lotte haar Bachelorproef. We deden dit samen met een paar leden van de volwassenen. De kinderen waren enthousiast met het resultaat.

2/4/2019-4/4/2019
Over deze 3 dagen kunnen we een beetje hetzelfde vertellen, aangezien ons programma er ongeveer gelijk uit zag in de verschillende units. Vanaf deze week werken we rond het thema muziek. De rode draad doorheen het thema is een muzikaal pak. Dit heeft ontzettend veel succes bij de kinderen. Zelfs voor de teachers is dit ook nieuw. Aangezien de minisportsday voor de deur staat, beginnen we alvast met de voorbereidingen.

*We leerden dansjes aan als opener. Wanneer we merken dat de kinderen nood hebben aan beweging, herhalen we deze dansjes.

*Uitnodigingen maken om mee te geven aan de ouders, aangezien zij allen welkom zijn. De kinderen konden knikkerverven om het kaartje te versieren. De kinderen vonden het een leuke ervaring en sommige genoten van de zintuiglijke prikkels. (geluid, verf en knikkers…) Samen met de teachers schreven we de tekst op de uitnodigingen. De motivatie bij de teachers om te helpen, was verschillend van unit tot unit.

*We maakten een schuddoosje. Eerst oefenden we op de fijne motoriek om de pasta in het wc rolletje te doen. Vervolgens konden de kinderen zich creatief laten gaan met verschillende materialen. Ook hierbij zagen we verschillen bij de kinderen onderling. Sommige kinderen hadden veel nood aan begeleiding en waren snel tevreden, terwijl anderen dit volledig zelfstandig konden en er kunstwerk van maakten. Jammer genoeg zien we soms dat de teacher het werk overneemt van het kind om zo een perfect eindresultaat te krijgen, terwijl wij het proces veel belangrijker vinden. We proberen hier op een gepaste manier op te reageren.

We merken nu al heel sterk dat we aangekomen zijn aan de laatste 2 weken. We hebben gevoel dat we op stage tijd te kort gaan hebben om echt voldoende diepgang te steken in het muziekthema. Het is wel een heel leuk en dankbaar thema als afsluiter!

Lotte & Céline

About Lotte & Céline

Leave a Reply

Next Post

Contact
(+27) 041 364 2775
42 Willet Street | Newton Park
Port Elizabeth | South Africa
Email: info@hopevolunteer.org