Hallo lezers,
Vanaf nu zal de inhoud van onze blog er wat anders uitzien, aangezien we hier wat feedback over hebben gekregen. We beseffen nu dat de blog er niet alleen is voor vrienden en familie, maar ook voor personeel van Artevelde en toekomstige geïnteresseerde studenten. Aangezien het niet altijd even duidelijk was hoe we de stage precies invulden en we hier toch wel intensief mee bezig, gaan we onze focus dus wat verleggen op de blog. We willen echt geen beeld schetsen dat stage maar iets bijkomstig is, aangezien dit zeker niet het geval is.

25/2/2019 
Op maandag gingen we naar de unit in New Brighton. Wij waren klaar voor een nieuwe stageweek. Na het ontbijt, bidmoment en ons onthaal, gingen we ook van start met de activiteiten. Door ‘the morningring’ elke dag te herhalen, merken we dat de kinderen de liedjes steeds beter kunnen meezingen, ze staan al klaar om buiten het weer te bekijken,…
Het was een heel erg warme dag op maandag, dus we beslisten samen met de leerkracht om de bankjes buiten te zetten. We speelden en werkten die dag buiten.
Onze leerkracht toonde aan ons een werkblaadje van de vormen. Ze wou heel erg graag een vierkant en de cirkel aanbrengen. We vonden het super dat ze zelf iets aanbracht om te leren aan de kinderen. Wij dachten even mee na en stelden voor om eerst groot-motorisch een vierkant en cirkel te laten beleven. We tekenden op de grond een groot vierkant en een grote cirkel. We lieten de kinderen erover stappen, lopen, springen, voetje-bij-voetje, huppelen… We gingen ook in de 4 hoeken staan zodat ze ook de eigenschappen van een vierkant konden onthouden. Vervolgens gingen we op zoek in de ruimte naar vierkanten en cirkels. De kinderen vonden er super veel en dat was ook voor ons heel erg leuk. Ze hebben het begrepen J! Toen gaven we ze zelf krijt en gingen we vierkanten en cirkels tekenen op de grond. Ten slotte deden we dit ook papier en maakten we een kunstwerk met vingerverf. Er was heel wat nieuw materiaal aanwezig voor de kinderen, waardoor we ook zeker dit eens hebben ontdekt.
We herhaalden na de middag ook nog eens de lichaamsdelen en speelden nog eens onze ‘hoofd-bingo’. Een soort spel dat enkel bestaat uit het oefenen op de delen van het hoofd. (ogen, oren, mond, neus, haar, nek) De rest van het lichaam komt later aan bod. We werken deze periode rond the body parts. Na onze korte vakantie in maart, gaan we van start met het thema muziek. De kinderen luisteren super graag muziek, zingen en dansen veel. Het is een thema op hun lijf geschreven.
We sloten de dag af met nog wat buitenspel. Hierbij leerden we de kinderen schommelen zonder het duwen door een tweede persoon.

26/2/2019 
Op dinsdag was Leen hier met een collega van de richting lager onderwijs. Leen is strategisch ambassadeur van Zuid- Afrika voor Artevelde . We bezochten samen met hen en ons gastgezin (Peter en Daphne) een aantal nieuwe projecten. Zo gingen we op bezoek in een lagere school. Op de school waren er voornamelijk gekleurde kinderen aanwezig. We leerden er ook 2 juffen van grade 3 kennen, die ons vroegen als we nog eens een dagje wilden langskomen. We zagen dat zeker zitten en bekijken eens wat mogelijk is. Als snel merkten we aan de verhalen en de school zelf, dat het ging om een school in een heel arme omgeving.  Ze hebben hier maar 1 computer voor al het personeel en 700 leerlingen. We zouden ons in België al geen dag meer zonder computer kunnen inbeelden. Dit was wel even heel confronterend, maar als we dan alle kindjes zagen glimlachen viel dit gevoel snel weg. Vervolgens gingen we op bezoek naar een project voor kinderen met een beperking. Het was een hele nette locatie en super vriendelijk personeel. Ten slotte bezochten we nog een project voor jong en oud. Toen wij er aankwamen, waren enkel de peuters-kleuters aanwezig. We speelden hier even mee met de 3-4 jarigen, zongen liedjes en deden dansjes. Een hele leuke ervaring! Om 12.00 hadden we dan vervolgens een gesprek met de manager en onze mentor van PE mental Health. Tot slot namen we afscheid van Leen en Christine en deden we verder met onze voorbereidingen voor verdere stagedagen en bachelorproef.

27/2/2019
In Zwide hebben we vandaag verder gewerkt rond het thema ‘gezicht’, maar dan in knutselactiviteit. Na het herhalen van ons Bingo-spel, werkten de kinderen hun mannetje af. Op een vorige stagedag schilderden ze kartonnen bordjes als gezicht. Vandaag tekenden, knipten en plakten ze de gezichtsdelen erop. We hebben de kinderen bij deze activiteit verdeeld in 2 groepen, aangezien het niveau toch wel wat verschillend is en we zo indivueel konden werken met de kinderen. Volgende week maken we met hen een hoofddeksel uit papier maché. Ook de vormen kwamen hier nog eens aan bod. Aangezien het op maandag goed was gelukt, hebben we het op dezelfde manier aangepakt in de unit van zwide. We bereikten ook hier dat de kinderen de cirkel en het vierkant kunnen herkennen,benoemen, aanduiden en tekenen.
De kinderen in deze unit zijn ook echt super fan van het spel verstoppertje. Dus wekelijks is dit ook 1 van onze activiteiten. Alhoewel dat ze het principe van ‘ik blijf verstopt tot ze me vinden’ nog niet altijd even goed kennen.
We merken dat het contact met de leerkracht in deze unit soms wat moeilijker verloopt, omdat ze niet altijd even betrokken is bij de activiteiten. We vinden dit wel jammer en gaan hier zeker verder aan werken.
We sloten de dag goed af met een verhaaltje. De voorbije 6 weken hebben we gemerkt dat het geloof hier heel belangrijk is, zo gaan de prentenboeken daar vaak ook over.

28/2/2019 
Vandaag een super dag op stage, waar we echt genoten van de kleine, goede dingen.
In de unit in Gelvandale introduceerden we een soort wachtkoffer. Aangezien de kinderen allemaal op verspreide momenten toekomen en vaak gewoon moesten wachten. De kinderen kunnen nu al iets kiezen uit de wachtkoffer om mee te spelen. Op regelmatige basis veranderen we de inhoud.
Onze morningring gebeurt op een andere manier, aangezien de kinderen zowel Afrikaans als Engels spreken. Het Afrikaans lijkt super goed op het Nederlands, waardoor we de liedjes gewoon in het Nederlands zingen. We proberen volgende week eens onze liedjes online te plaatsen.
We proberen hier ook elke keer een uurtje aan de kleuren/vormen/letters/cijfers te werken. Vandaag waren de kleuren aan de beurt. Dit doen we telkens aan de hand van een doorschuifsysteem, waarbij er telkens 1 begeleider aan 1 postje staat. Dit zorgt ervoor dat zowel wij als de teachers in actie zijn! Zo kunnen we ook echt gedifferentieerd werken, wat op onze stage wel echt nodig is.
Hieronder wat meer info over de verschillende postjes:

  • We maakten met gekleurde stokjes figuren volgens patroon.
  • We sorteerden gekleurde bolletjes aan de hand van een pincet op gekleurd papier. We werkten hierbij ook aan de fijne motoriek.
  • We speelden logispel met gekleurde blokken.

Ten slotte gingen we klassikaal op kleurenzoektocht in de klas en tuin. De kinderen waren in de wolken als ze iets hadden gevonden in hun kleur. In deze unit is het ook de gewoonte geworden om dit steeds positief te bevestigen met een high five.
Na het ‘tien uurtje’ deden we buiten een groot-motorische activiteit rond de kleuren. De kinderen en ook wij sprongen van vreugde in de lucht wanneer het balletje in de juiste emmer terecht kwam. Het was zalig om de kinderen zo te zien.
We werkten ook hier onze gezichtjes af. Wat een mooie resultaten!!
Na het middagmaal, hadden we een kleine verrassing voor de kinderen, maar zeker ook voor de teachers.
Ons gastgezin had wat kledij verzameld waar wij eens in mochten kijken om eventueel uit te delen op stage. We vonden al snel wat leuke kledingstukken.
Voor het uithalen van de kledij, vroegen we aan de teacher als ze dit oke vond. We wilden zeker niet overkomen als ‘de rijke Belgen’ die kleren geven aan hen. Haar fonkelende ogen en haar enthousiaste ‘Yes’ zeiden genoeg. Toen we de kledij uiteindelijk toonden, wilden ze graag alles hebben. We vroegen hen wel om alles even te passen, aangezien we ook nog 3 andere units hebben. Terwijl ze aan het passen waren, zagen we dat de kinderen wel echt nieuwe kleren konden gebruiken. Aangezien er redelijk wat gaatjes inzaten. Wij werden gelukkig omdat de kinderen en teachers zo gelukkig waren! Aangezien er geen spiegels aanwezig zijn, vroegen ons om foto’s te nemen. Zo konden ze zich zien stralen in de nieuwe kledij! Onze juf was zelfs zo blij, dat ze haar nieuwe kerkoutfit heeft gevonden. Het is hier namelijk de gewoonte om je volledig op te kleden voor de kerk.
In de auto genoten we nog na van de vele super positieve reacties.

-> Wil je foto’s zien van onze activiteiten, ga dan zeker naar onze fotomapjes.

Baie dankie!
Tot volgende week!

Lotte & Céline

About Lotte & Céline

Leave a Reply

Next Post

Contact
(+27) 041 364 2775
42 Willet Street | Newton Park
Port Elizabeth | South Africa
Email: info@hopevolunteer.org