26/1/2019
We gingen vandaag mee met een vrijwilliger en enkele kinderen van Thamsanka naar het Nelson Mandela Stadion. Dat stadion heeft een capaciteit voor 48.000 supporters. We waren erg vroeg, dus het hele stadion was nog leeg. Dit was super indrukwekkend om te zien. Langzaamaan kwamen alle supporters van Chippa United en Mamelodi Sundowns toe en vulde ze het stadion. Wat ons direct opviel was dat supporters van verschillende ploegen vredevol in dezelfde tribune zaten. Het was 1 groot feest met muziek en dans. Als we ze mogen geloven, was het echt een hoogstaande match! We voelden ons voor 1 dag echt superster. We waren de enige blanken en iedereen wou graag op de foto met ons. Ook in de straten na de match, speelde er muziek en was iedereen samen aan het dansen. Wat een beleving! ’s Avonds gingen we nog gezellig iets gaan eten met enkele vrijwilligers uit ons huis in de Boardwalk. Céline kon niet weerstaan aan chocoladepizza dessert en Lotte aan de tiramisu.27/1/2019
Op zondag konden we eens uitslapen en lekker ontbijten in de zon. Vervolgens gingen we mee met Yorick,  Winanda en de kinderen van Thamsanka op stap. We aten samen lekkere pizza en een ijsje en bezorgden de meisjes een toffe namiddag.
We hadden ook voor de eerste keer autopech. Onze auto was oververhit en we hadden ook geen belkrediet meer, gelukkig waren we deze keer niet alleen.
’s Avonds namen Peter en Daphne ons mee naar de kerk. Het was te vergelijken met een mini sportpaleis en voelde voor ons helemaal niet aan als een dienst, zoals in België. Het was groot 1 feest! Er was plaats voor 2000 mensen. De lyrics van de liedjes kwamen op grote borden voor ons, waardoor we zonder probleem uit volle borst konden meezingen. Ook was het de gewoonte om vooraan in de kerk te dansen. De viering op zondagavond is een viering voor zowel blanke als zwarte studenten en de zaal was bijna helemaal vol. Dit was een cultuurshock, maar dan wel een super positieve!

 28/1/2019 
Vandaag onze eerste dag stage in de unit in Galvendale. Deze week was nog een observatieweek, waar we op zoek gingen naar de noden die we samen kunnen aanpakken met de unitleiders. We werkten deze al wat verder uit in de namiddag op het terras bij Peter en Daphne thuis. Het was leuk om eens in de zon voor school te werken. s’ Avonds sloten we de dag af met een romatische film!

29/1/2019
Op dinsdag was er een workshop voorzien voor de unitleiders rond sensomotorisch werken en fijne motoriek. Zoals we ondertussen al gewoon zijn, begonnen we terug een uur later dan was afgesproken. Het was een interessante bijscholing, waarin we veel herkenden van onze eigen opleidingen. Het was heel praktijkgericht, waardoor we actief aan de slag konden gaan. In de namiddag gingen we op zoek naar de ‘SANCCOB Penguin Rescue Station’. Onderweg kwamen we prachtige uitzichten en koeien langs de weg tegen. Om eerlijk te zijn vonden we dit veel adembenemender dan de pinguïns. We gingen ook eens gaan informeren bij een sportclub, aangezien iemand ons heeft verteld dat we 1kg per week zouden bijkomen. Aangezien we hier 12 weken zijn, lijkt ons dat niet zo een strak plan. We maakten ook kennis met een nieuwe studente, Lisa, die hier voor 5 maanden verblijft.

30/1/2019 
Als je van een echte pechdag wil spreken, kan je deze hier vinden. Vandaag stond onze wekker om 6.00, omdat onze stage plaats ver rijden was. Daar aangekomen stelden we vast dat de klas volledig gesloten was. Later kwamen de unitleiders toe, maar ze vertelden ons dat er geen kinderen zouden zijn. Vervolgens probeerden we onze stagementor hiervan op de hoogte te brengen, maar alweer geen belkrediet meer. Na veel proberen met andere telefoons, besloten we te gaan helpen op een kleuterschool van Thamsanka in de buurt. Zo was onze lange rit, toch zinvol. We konden onderweg een nieuw kaartje in een Township winkeltje. We waren allebei wel een klein beetje bang omdat je enkel maar je hand door een tralies kon steken om te betalen. Uiteindelijk was dit voor niets nodig, want ze waren heel erg vriendelijk. Toen we op het schooltje aankwamen verwelkomden de juffen en kleuters ons heel erg goed. Ze zongen liedjes en stelden zich 1 voor 1 voor. We leerden ze eerst een Nederlandstalig liedje en vervolgens toonden ze uit zichzelf de plopdans. Wat leuk om te zien dat ze dit hier ook kennen. In de namiddag gingen we nog eens langs bij het meisjeshuis. Eerst hielpen we wat met huiswerk en daarna waren we klanten bij de kapper. We vertrokken mooi op tijd en hadden zin in onze eerste zumba les, maar helaas besliste het verkeer en onze ‘Townshipcar’ daar anders over. Er was een super lange file, waarbij we noodgedwongen moesten stoppen op de laatste 2 meter van de pechstrook. Onze auto was weer oververhit. We vonden het heel raar dat niemand ons even kwam helpen. Uiteindelijk ‘garagisten zoals we zijn’ is het ons toch gelukt om terug aan te sluiten in de file. Helaas was de zumba dan al begonnen. Bij naderinzien was dit misschien het beste aangezien onze telefoon bijna plat was en dat we anders de baan anders niet gingen terugvinden. We sloten onze dag toch goed af met een Belgische gewoonte, blind getrouwd!

31/1/2019
Vandaag gingen we terug gaan observeren in een andere unit in Zwide. We leerden 2 nieuwe kinderen kennen en een nieuwe unitleader. Na stage gingen we snel naar huis omdat Celine een examen had via Whatsapp en we beide benieuwd waren naar onze punten. Allebei geslaagd, dus vierden we dit met cupcakes. We kregen ’s avonds nog een ander cadeautje, onze derde auto!! Al hebben we ook onze twijfels bij dit exemplaar. Wordt vervolgd…

1/2/2019 
Vandaag een dag op the office, waarbij we starten met de uitwerking van de eerste activiteiten. In de namiddag gaan we kijken naar ‘Thamsanka got talent’ waar de focus vooral ligt op HipHop. Deze avond gaan we eens een kijkje nemen op een foodtruckfestival in de buurt.

Lotte & Céline

About Lotte & Céline

Leave a Reply

Next Post

Contact
(+27) 041 364 2775
42 Willet Street | Newton Park
Port Elizabeth | South Africa
Email: info@hopevolunteer.org