Oeps, de weken vliegen voorbij dus het is nog eens tijd voor een nieuw (kort) blogberichtje.

Alles gaat hier picobello! Ik begin te wennen aan de stad, het eten, de mensen en de taal. Ik heb zelfs goede plekjes gevonden om kaas te kopen, joepie! Ik heb ook al een aantal leuke restaurants gevonden en hier gaan eten is een pak goedkoper dan in België. Meestal ga ik meermaals per week uit eten dus verwacht me maar terug in België met een paar kilo extra!

Frieten met daarop twee verschillende kazen en spek! Even voor de duidelijkheid: naar Zuid-Afrikaanse normen is dit gewoon een kleine snack.

Ik ben ook niet langer vriendloos! Ik heb wat jongeren leren kennen waarmee ik de weekends en avonden kan doorbrengen. Deze vrijdag heb ik dan ook mijn eerste Zuid-Afrikaanse uitgaansbelevenis gehad. Een korte samenvatting van deze avond: slechte muziek, veel drank en bizarre dansmoves. Al bij al een goeie avond dus! En nadien brengt een uber-chauffeur je weer veilig thuis.

Verder heb ik nog mooie natuur-, stads- en strandwandelingen gemaakt, minigolf gespeeld, gebowld en vooral gegeten …

 

Op stage loopt alles goed! Ik heb mijn eerste activiteiten begeleid. Met de kleintjes heb ik maskers gemaakt uit papieren borden. Ze vonden dit geweldig! Met de tieners heb ik fruitfiguren gemaakt en natuurlijk nadien opgegeten. Voor de rest heb ik voornamelijk mee geknutseld met de kinderen. Met de tieners heb ik mee ‘gehangen’ en films gekeken. In de namiddag, als ik geen activiteit organiseer, doe ik mee huiswerkbegeleiding. Het schoolsysteem is hier niet zo geweldig. Je mag al blij zijn als je kind naar school gaat maar dan nog … zelfs als je naar school gaat wilt dit niet zeggen dat je wel degelijk iets leert. Er zijn heel wat kinderen in de huiswerkklas die tien jaar zijn of ouder, maar niet eens het alfabet kennen. Als een kind op school niet kan volgen, wordt er ook geen extra aandacht aan besteed… Deze schoolse achterstand probeert men in de huiswerkklas in te halen.

En ja, ik heb ook gedanst! (of toch een poging tot)

Ik heb ook mijn eerste huisbezoeken gedaan bij gezinnen die ik de komende maanden mee zal opvolgen. Dit gaf me een beter beeld over de leefwereld van de kinderen uit het dagopvangcentrum. Dit is in de meeste gevallen absoluut geen ideale leefwereld voor een kind … Er is geregeld sprake van drank- en/of drugsverslaving, misbruik, mishandeling en vaak schrijnende armoede waarbij het kunnen voorzien van één maaltijd per dag al veel is.

Ik ga de blog hier stoppen zodat ik binnenkort misschien nog eens iets te vertellen heb! 🙂

Doeeeei

Ine Vanderhaegen

About Ine Vanderhaegen

Ik ben een studente Orthopedagogie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen, België. Momenteel, van september tot en met januari, loop ik stage bij ACVV Kamvalethu Drop in Centre (https://www.facebook.com/ACVV-Kamvalethu-Drop-In-Centre-109438599148617/). Dit is een dagopvangcentrum voor kinderen die niet zijn ingeschreven in een school, voornamelijk kinderen uit problematische gezinnen en straatkinderen. In de namiddag, wanneer het school uit is, is er ook opvang voor kinderen uit de buurt.

One Comment

Leave a Reply

Contact
(+27) 041 364 2775
42 Willet Street | Newton Park
Port Elizabeth | South Africa
Email: info@hopevolunteer.org