"Ik ben er rijker van geworden."

Vrijwilligerswerk stond al lang op mijn to-do-lijstje. Op een of andere manier kwam het er niet van. Waarom? Ik denk gewoon door de twijfel. Wil je vrijwilligerswerk graag op je CV of zit de intentie diep van binnen. Mijn schoonzus had in 2009 gelijksoortige plannen en haalde me over om mee te gaan naar Zuid-Afrika. Via via kwamen we terecht bij een project in Port Elizabeth (PE). Een gepensioneerde Zuid-Afrikaanse blanke vrouw buigt zich samen met haar dochter over de zorg van weeskinderen in de township Motherwell. Al snel had ik diepe waardering voor hun manier van aanpak.

Vier huisjes met gastmoeders en weesjes die kind willen zijn. De kinderen krijgen opnieuw een warm huis en de kans om hun talenten te ontwikkelen. Wat me eigenlijk het meest inspireerde was de saamhorigheid. Sociaal gezien zijn deze mensen ons ver vooruit. Meer met minder! Je gaat in eerste instantie naar Zuid-Afrika om iets te geven maar krijgt er zoveel voor terug. Wij hebben ondertussen al jaren onze eigen stichting in PE die in de township Motherwell het nodige werkt verricht. We hebben een crèche in de wijk kunnen realiseren en bieden peuters de kans zich verder te ontwikkelen. Voor onze vrijwilligers is het een prachtige plaats om de mouwen op te stropen. Help, kijk om je heen, luister en leer.

Het is natuurlijk ook belangrijk om gedurende je verblijf in Zuid-Afrika een goed onderdak te hebben. Een plaats waar je kan slapen, evalueren en zo nu en dan een ruggesteun kan vinden. De eigenaars van ons vrijwilligersproject verwezen ons naar kennissen in PE. Daphne en Peter Morkel wonen in de stad PE en hebben genoeg slaapplaatsen. Zo gezegd zo gedaan. In korte tijd was alles geregeld. Willet street 42 is ons tweede thuis geworden! Daphne en Peter zijn warme mensen, kunnen heel lekker koken, hebben zelf in het verleden de apartheid meegemaakt, weten veel over de historie en de Zuid-Afrikaanse cultuur, hebben goede tips voor het weekend en zijn super gezellig. Vooral voor jonge vrijwilligers (starters) kunnen zij een soort van coach voor je zijn. Zo’n verblijf kan zo nu en dan confronterend zijn. Juist op zo’n moment is het fijn om zulke mensen om je heen te hebben.

Name: Thijmen van Loenen
Age: 60
Country: Netherlands
Volunteer in: 2009, 2011, 2013, 2014