"Ik kan dit echt iedereen aanraden want het is echt iets bijzonders wat je nooit meer zal vergeten!"

Nooit heb ik echt actief nagedacht om vrijwilligerswerk te gaan doen in Zuid Afrika. Maar na een gesprek met een vriend van me die voorgaande ervaringen heeft daar was mijn interesse gewekt. Een paar maanden aan voorbereiden, paspoort aanvragen en het boeken van de vlucht gaan voorbij. Het moment is aangebroken om bij Dusseldorf international de douane door te gaan. Er gaan verschillende dingen door mijn hoofd; zullen we onze vluchten halen, zal ik het leuk vinden in Zuid Afrika, zijn de mensen vriendelijk, zal ik me thuisvoelen en is 1 maand niet best wel lang? Na best wat vertraging in Abu Dhabi waardoor we bijna onze aansluiting missen komen we uiteindelijk toch aan in Port Elisabeth na iets meer dan 24u reizen. Het moment dat we de gate verlaten en Tia, Louise en Gavin zien vervagen alle twijfels en vragen, we krijgen een dikke knuffel waardoor we ons meteen welkom voelen. Hierna werden we naar ons verblijf vervoerd waar we Peter en Daphne ontmoetten. Weer krijgen we dikke knuffels en een warm welkom. Alle vrijwilligers die daar zijn verbleven noemen Peter en Daphne altijd hun afrikaanse ouders, en nu snappen we waarom. Naast het feit dat ze vriendelijk zijn, kunnen ze ook geweldig koken en boeiende verhalen vertellen.

Samen met andere vrijwilligers werkten we voornamelijk aan een project genaamd TinkerTots, waarbij we hebben geholpen in de constructie en afwerking van een crèche in de Township Motherwell. Voornamelijk een hoop wanddecoraties geschilderd en ook de constructiewerkers wat in de gaten houden dat ze niet te vaak lunchpauzes houden.

Ook hebben we geholpen bij een Daycare waar de kinderen dagelijks heengebracht worden waar ze dan eten krijgen en de basis voor Engels, rekenen etc. leren. En ook lekker spelen natuurlijk! Ook hebben we Family Restoration Services geassisteerd door de armste delen te bezoeken om hier kinderen te werven voor een programma waar de kinderen en de ouders leren; verzorging onder anderen. Over het algemeen voelde het erg goed om de sloppenwijken in te gaan en de mensen te ontmoeten. Het voelde allemaal toch vrij vriendelijk. Echter voor sommige kan het misschien nogal hard aankomen als je ziet hoe de leefomstandigheden daar zijn, met name in de armste delen. Daar raak je snel genoeg aan gewend.

Tijdens ons verblijf in Zuid-Afrika hebben we natuurlijk veel gewerkt. We hebben ook veel tijd gehad om andere leuke dingen te doen. Met name in de weekenden heb je alle tijd voor jezelf en kan je er lekker op uit gaan! Er zijn ontzettend veel dingen te doen in de omgeving van je verblijf bij Peter & Daphne. Er is een strand, met daarbij ‘The boardwalk’ wat een soort openlucht winkel/vermaak/eten plek is waar wij minstens 4x per week kwamen als we tijd over hadden! Ook zijn er dierentuinen, wildparken met de big 5 en jeep tours, olifanten rijden, de hoogste bungeejump vanaf een brug in de wereld! (216M), en nog een hele hoop andere dingen om zelf te ontdekken.

En dan is de tijd alweer aangebroken om terug naar Nederland te gaan, die lange maand om in afrika te verblijven is toch net iets sneller voorbij gegaan als we dachten! Een laatste bezoek aan de Township om alle mensen gedag te zeggen en alle kinderen nog een dikke knuffel te geven. En de avond daarvoor een heerlijk afscheidsdiner te hebben gehad met Peter,Daphne,Tia,Louise en alle andere lieve mensen. En dan staan we weer voor de douane om het vliegtuig terug te pakken. Een dikke knuffel voor onze Afrikaanse ouders en pratend over ons volgende bezoek (hopelijk zo snel mogelijk) zeggen we gedag en vliegen we terug naar Nederland waar onze families op ons wachten, om ons te vragen naar al onze avonturen en ervaringen en natuurlijk om te laten weten dat ze blij zijn dat we terug zijn.

Het is echt een bijzondere ervaring om dit te hebben gedaan en hoop dan ook dat ik nog een keer terug kan om iedereen weer te zien. Verder kan ik dit echt iedereen aanraden want het is echt iets bijzonders wat je nooit meer zal vergeten!

Name: Michael Summerscales
Age: 20
Country: Netherlands